Fougasses

Bacon- och lökbröd
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Fougasses

8 ingredienser

Fougasses, små "lövbröd", penslade med olivolja smaksatt med vitlök,timjan och havsalt.

Magnus bakade även
Levin på tre sätt
Bacon- och lökbröd
Grundrecept på surdeg

Ingredienser

  • 1500 g vatten
  • 40 g jäst
  • 150 g olivolja
  • 750 g durum
  • 2500 g bagerivetemjöl extra
  • 400 g vit surdeg
  • 60 g salt
  • vitlöksolja, att pensla bröder med efter bakning

Gör så här

  1. Blanda jästen med kallt vatten, ca 22 grader.
  2. Blanda i resten av ingredienserna.
  3. Blanda degen i degblandare 15 minuter.
  4. Låt vila i rumstemperatur i 20 minuter.
  5. Låt jäsa i kyl över natten, 24 timmar.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Dela upp degen i 150 eller 300 grams bitar.
  8. Kavla ut degen 2-3 mm tjock.
  9. Snitta 6 snitt i varje degbit och drar isär ordentligt, så ett löv bildas.
  10. Jäs under plast ca 2 -3 timmar.
  11. Bakas i stenugn med ånga, i 275 grader i ca 15 minuter. Eller i vanlig ugn i 250 grader ca 10 minuter, då gärna på stenhäll.
  12. Under tiden blandar du olivolja, vitlök och timjan.
  13. Efter avbakning, stryk direkt med vitlöksoljan. Strö gärna lite salt över, gott gott!