Mandelmanns surdegsbröd

Mandelmanns surdegsbröd
Foto: tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns surdegsbröd

10 ingredienser

Du kan variera mjölsorterna efter lust och tillgång. Andra dagen kan du tillsätta kryddor, torkad frukt och frön efter eget tycke.

Tips: Innan du sätter in bröden i ugnen, häll lite olivolja och strö salt ovanpå. Dekorera med en timjankvist.

Matning av surdegen
Rör ner 2 msk mjöl (grovt eller fint rågmjöl eller vetemjöl) och lite kallt vatten tills du får en tjockflytande gröt i burken. Börjar det bli mycket i burken kan du hälla av allt utom 1 msk och mata det som är kvar.

Ingredienser

portioner2 - 4 stycken

Surdegsstarter

  • 5 msk grovt rågmjöl
  • vatten, ljummet

Surdegsbröd dag 1

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 msk surdeg

Surdegsbröd dag 2

  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1-2 msk salt
  • ca 2 l vetemjöl

Gör så här

Surdegsstarter dag 1

  1. Rör ut 3 msk mjöl i ljummet vatten till en tjockflytande gröt i en glasburk. Låt stå på ett varmt ställe i 3 dagar, till exempel vid ett element – temperaturen ska vara 20-30 grader.

Surdegsstarter dag 4

  1. Rör ner 2 msk mjöl och 2 msk vatten i burken.

Surdegsstarter dag 5

  1. Nu bör du kunna se små bubblor på ytan – surdegen är klar för bakning. Förvara den i burken med locket på i kylen och mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag (det ger bäst bakresultat).

Surdegsbröd dag 1

  1. Arbeta ihop mjöl, vatten och starter i en degblandare. Låt degen stå framme en timme, täck sen över den och ställ i kylen över natten, minst 12 timmar.

Surdegsbröd dag 2

  1. Tillsätt vatten och salt till fördegen. Låt degblandaren gå medan du matar på mjöl tills degen släpper bunken. Låt maskinen arbeta i minst 8 minuter.
  2. Ta upp och skär degen i fyra bitar. Vik dem fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så att de har en fjärdedels jäsmån. Låt jäsa under handduk på varm plats tills degen jäst upp till kanten.
  3. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  4. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng samtidigt in 1 dl vatten. Sänk genast värmen till 200 grader och grädda bröden i 40-50 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Du kan också göra små frallor av brödet. Dela då brödet till 8 små frallor och grädda på 225-250 grader i 12-15 minuter.