Ceviche på räkor

Ceviche på räkor
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Ceviche på räkor

13 ingredienser

En klassisk rätt från Latinamerika. Där används ofta rå fisk men här använder vi räkor som marineras i rikligt med saft från citron och/eller lime. Perfekt som förrätt, gärna med bröd.

1 portion innehåller: 209 kcal/872 kJ, 11 g fett, 1 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 1 kg räkor med skal
  • 2 dl citron, saft av (eller lime)
  • 2 tomater
  • 1 grön paprika
  • 1 rödlök
  • 2 chilipepparfrukter
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • ev oregano
  • färsk koriander (eller bladpersilja)

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem i saften av citron och/eller lime. Låt marinera i kylen i 4–8 timmar.
  2. Ta bort kärnorna på tomaterna och skär tomatköttet i tärningar.
  3. Dela och kärna ur paprikan och skär i tärningar. Skala och skiva löken. Hacka chilin fint.
  4. Blanda grönsakerna med pressad vitlök, olja, vinäger, salt, peppar och kanske lite oregano. Häll av citrussaften från räkorna.
  5. Blanda räkor och grönsaker och strö på det kryddgröna.