Italiensk risotto

Italiensk risotto
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Italiensk risotto

12 ingredienser

En äkta risotto ska pysslas om – rör om ofta, späd med lite mer vätska (varm buljong, men en skvätt vitt vin smakar också gott i) och krydda. Den ska bli krämig och mjuk och bästa resultatet får man med avorioris. Om du vill ha en laktovegetarisk måltid är det bara att utesluta räkor och musslor. Servera gärna risotton med en klick chèvrecrème.

1 portion innehåller: 370 kcal/1550 kJ, 9 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olja
  • 3 dl avorioris
  • ca 8 dl grönsaksbuljong av tärning eller fond (eller kycklingbuljong)
  • 3 morötter
  • 1,5 dl frysta ärtor
  • 75-100 g räkor, rensade
  • 200 g musslor (färska, från frys, i lag eller burk)
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Hacka vitlöken fint. Fräs dem i olja i en rejäl kastrull. Tillsätt riset och rör om.
  2. Späd med buljongen, rör om då och då och låt sjuda i ca 15 minuter.
  3. Skala och skär morötterna i skivor. Tillsätt grönsakerna och låt dem puttra med tills riset är färdigt.
  4. Blanda i räkor, musslor och parmesan. Nymalen peppar på och smaka av om det behövs mer salt.