Markus Aujalays vitvinssås

POPULÄRT
koket.se
Markus Aujalays vitvinssås
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Markus Aujalays vitvinssås

12 ingredienser

Markus Aujalay håller masterclass och visar hur man gör en klassisk vitvinssås att servera till fisk. Resultatet blir så gott att deltagarna blir helt lyriska vill äta den med sked. Dessutom avslöjar han en lite oväntad ingrediens som ger såsen ett extra djup i smaken. Spela klippet för att se Markus masterclass.

Se Markus Aujalay laga receptet

logo

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 champinjoner, skurna i mindre bitar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • vitvinsvinäger, några droppar
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2,5 dl fiskfond (ej koncentrerad)
  • 5 dl vispgrädde
  • citronsaft, några droppar
  • cayennepeppar
  • 3 msk smör, att vispa i på slutet
  • salt

Gör så här

  1. Fräs lök och champinjoner i lite smör utan att det tar färg.
  2. Tillsätt vitt vin, vinäger och timjan, låt koka ihop några minuter.
  3. Häll på fiskfond och grädde och låt koka ihop till hälften. Smaka av med salt, några droppar citronsaft och cayennepeppar.
  4. Sila såsen genom en finmaskig sil, pressa inte för mycket då kan smaken från svampen ta över.
  5. Vispa i resten av smöret och servera genast.