Rimmad salmalax och gurka

Mathias Dahlgren

Rimmad salmalax och gurka

14 ingredienser

Rimmad salmalax och gurka med soja, ingefära, koriander och svartpeppar.

**Jens Dolks vintips

Gaul Riesling Asselheimer St. Stephan 2009, Tyskland,** artnr. 5348, 149 kr
(4 Solar).

Härligt sommar-sipp-vin med sötmogen päronfruktighet i Piggelinstil med fräsch syrlighet. Sötsyrliga tillbehör – tänk aprikos, lime, mango – blir kanon till. Asien helt enkelt!

Rotknölarna från halvbusken maniok förädlas till små runda gryn, tapiokapärlor. Tapioka används ofta som redning och är glutenfri.

Ingredienser

Rimmad lax

  • 240 g rå laxfilé (av typ salma)
  • salt rimlag 5 %

Sojaemulsion (1 sats)

  • 2 äggulor
  • 4 dl majsolja
  • japansk soja
  • salt

Sojatapioka

  • 1 dl kokta tapiokakulor
  • 1 dl japansk soja

Övrigt

  • 240 g gurka, skalad och urkärnad
  • gari, sushiingefära
  • Vårlök, rå strimlad
  • korianderblad
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Rimmad lax

  1. Koka upp salt och vatten låt kallna.
  2. Lägg i fisken i 10 timmar.
  3. Häll av rimlagen och spola fisken i kallt vatten.
  4. Låt den rinna av på papper tills den är helt torr.
  5. Skär fisken i mindre bitar.

Sojaemulsion

  1. Kör äggulan i en liten matberedare.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle till majonnäskonsistens och smaka av med soja och salt.

Sojatapioka

  1. Häll sojan över de kokta tapiokakulorna och låt svälla över natten i kyl, så att all soja har sugits upp.
  2. Vänd in en mycket liten mängd soja före servering så att kulorna släpper från varandra.

Övrigt

  1. Lägg den strimlade vårlöken i kallt vatten så att den blir spänstig.
  2. Plocka mindre bitar av garin.
  3. Plocka fina blad av koriandern.

Serveringstips

  1. Fäst klickar med sojaemulsion centralt på kalla tallrikar.
  2. Fäst lika delar lax och gurkbitar i emulsionen, arrangera gari, vårlök och koriander över.
  3. Krydda med salt på gurkan och peppar på laxen.