Kryddig äppelkaka med honung

Kryddig äppelkaka med honung
Foto: David Loftus
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Kryddig äppelkaka med honung

Av: Danyel Couet

Från: Mina smaker från Provence

12 ingredienser

Fransmännens svar på mjuk pepparkaka heter pain d’ épice – och det är precis vad det här är. Precis som det franska namnet antyder är den aromatisk och riktigt, riktigt god och fungerar klockrent tillsammans med äpplen. Recept från boken Mina smaker från Provence.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Läs mer om

Mina smaker från Provence

Ingredienser

  • 3 äpplen, skalade, urkärnade och tunt skivade
  • 300 g vetemjöl [ca 4,5 dl]
  • 8 g bikarbonat [ca 1 msk]
  • 3 citroner, rivet skal
  • 3 apelsiner, rivet skal
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 4 stjärnanis
  • 1 krm salt
  • 300 g vatten [ca 3 dl]
  • 200 g strösocker [ca 2 dl]
  • 300 g honung [ca 3 dl]
  • 200 g smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Blanda mjöl, bikarbonat, citrusskal och kryddor i en bunke.
  3. Värm försiktigt upp vatten, socker och honung i en kastrull till första kokbubblan.
  4. Slå den varma blandningen över mjölblandningen, rör försiktigt till en slät smet.
  5. Blanda ner smöret mot slutet, en klick i taget.
  6. Häll smeten i en smörad ugnsfast form.
  7. Lägg ut äppelskivorna omlott.
  8. Grädda kakan i ugnen ca 35 minuter.