Klassisk Coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts

koket.se
Coq au vin
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Klassisk Coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts

26 ingredienser

Klassisk gryta som serveras med haricots verts stekta i vitlök. Coq au vin passar utmärkt som lördagsmiddag.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Coq au vin

  • 125 g rökt sidfläsk
  • 1,5-2 kg kyckling (tupp eller kyckling, styckad med ben)
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl cognac
  • 75 cl rött vin, ungt och fylligt (t ex Chianti eller Bejaoulais)
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 selleristjälken
  • 3 morötter
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3-4 dl kycklingbuljong (kraftig)
  • 3-4 dl oxbuljong
  • 12-14 steklökar
  • salt
  • peppar
  • 225 g champinjoner (små)
  • 25 g smör
  • vetemjöl
  • smör

Vitlöksfrästa haricot verts

  • 200 g haricots verts
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan.
  2. Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
  3. Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök.
  4. Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter.
  5. Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna.
  6. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör.
  7. Förbered under tiden svampen. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills det börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  8. Ta upp tuppdelarna och lägg åt sidan. Under tiden fortsätter du koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
  9. Mosa sedan samman lite vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att det bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
  10. Stek haricots verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg i tuppen tillsammans med svampen i grytan och servera med vitlöksfrästa haricots verts.