1,5-2 kg kyckling (tupp eller kyckling, styckad med ben)
salt
peppar
1,5 dl cognac
75 cl rött vin, ungt och fylligt (t ex Chianti eller Bejaoulais)
1,5 msk tomatpuré
1 selleristjälken
3 morötter
3 klyftor vitlök, krossade
4-5 kvistar färsk timjan
1 lagerblad
3-4 dl kycklingbuljong (kraftig)
3-4 dl oxbuljong
12-14 steklökar
salt
peppar
225 g champinjoner (små)
25 g smör
vetemjöl
smör
Vitlöksfrästa haricot verts
200 g haricots verts
2 klyftor vitlök
2 msk smör
salt
peppar
Gör så här
Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan.
Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök.
Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter.
Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna.
Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör.
Förbered under tiden svampen. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills det börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
Ta upp tuppdelarna och lägg åt sidan. Under tiden fortsätter du koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
Mosa sedan samman lite vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att det bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
Stek haricots verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i tuppen tillsammans med svampen i grytan och servera med vitlöksfrästa haricots verts.