Mustig högrevsgryta

POPULÄRT
Irish beef mustig högrevsgryta
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mustig högrevsgryta

21 ingredienser

ca 2,5 h

En riktigt god, klassisk Boeuf Bourguignon gjord på högrev, vin och rotfrukter.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg högrev
  • 1 msk smör, att steka köttet i
  • 1 msk rapsolja, att steka köttet i
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka, stor
  • 1 gul lök, stor
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 4 msk kalvfond, koncentrerad
  • 2 msk grönsaksfond, koncentrerad
  • 4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
  • 500 g steklök, små
  • 250 g champinjoner, små
  • 200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
  • salt
  • peppar
  • persilja (till garnering)

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
  3. Skär morötterna och palsternackan i grova bitar. Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt. Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet. Rör så att allt blandar sig fint.
  4. Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen. Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.
  5. Häll sedan över allt i grytan med köttet. Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
  6. Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.
  7. Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
  8. Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan. När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
  9. Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.
  10. Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl. Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
  11. Servera med potatis eller ett gott lantbröd.