ca 500 g sikfiléer (ska ha varit fryst i minst två dygn)
0,5 dl salt
3 msk socker (prova med rårörsocker)
1 msk vitpeppar, grovstött
3 msk färsk timjan, finhackad
0,5 citron, rivet skal
Gör så här
Kantarellsoppa
Grovt hackad svamp, morötter och finhackad lök fräses i smöret.
Grädde och soya tillsätts och det får puttra på svag värme i några minuter.
Späd med grönsaksbuljong. (för tjockare soppa kan den ev redas med lite maizenamjöl).
Tillsätt sherryn och smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Gravad sik
Fisken fileas, om det inte är gjort, behåll skinnet kvar.
Blanda salt, socker, peppar, rivet citronskal och timjan.
Köttsidorna gnides in med blandningen. Lägg ihop fiskfiléerna med köttsidorna mot varandra i en plastpåse som försluts.
Ställ i kyl i ca två dygn, vändes efter halva tiden. Skrapa bort kryddorna innan siken fileas tunt och i detta fall används som garnering i kantarellsoppan.