Mustig lasagne med salsicciafärs

Från Sverige Mustig lasagne med salsicciafärs
Foto: Köket.se

Mustig lasagne med salsicciafärs

19 ingredienser

60 min

En magiskt god lasagne på svenska råvaror som salsicciafärs, fänkål, morot och herrgårdsost. Mustigt och lyxigt till både vardag och helg!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!
Från Sverige test

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Titta efter märket!

Läs mer

Här är korvrapporten 2025!
Från Sverige korvrapporten 2025

Här är korvrapporten 2025!

Vilken är favoritkorven? Hur står sig team kokt vs. grillad? Vilket är det vanligaste tillbehöret?

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6

Köttfärssås

  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 2 morötter (Från Sverige)
  • 0,5 fänkål (Från Sverige)
  • 3 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • olja, till stekning
  • 400 g salsicciafärs (Från Sverige)
  • 3-4 kvistar färsk oregano (Från Sverige)
  • 1 tsk honung (Från Sverige)
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 400 g krossade tomater

Ostsås

  • 2 msk smör (Från Sverige)
  • 2 msk vetemjöl (Från Sverige)
  • 4 dl mjölk (Från Sverige)
  • 200 g herrgårdsost (Från Sverige)

Tillbehör

  • 65 g krispsallad (Från Sverige)
  • 9-12 färska lasagneplattor

Gör så här

Köttfärssås

  1. Hacka lök, morot, fänkål och vitlök smått och fint.
  2. Hetta upp en stekpanna med höga kanter. Tillsätt olja och fräs lök, fänkål och morot mjukt. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare någon minut.
  3. Lägg över grönsakerna till en skål och stek salsicciafärsen på medelhög värme tills den fått en brynt och fin yta.
  4. Häll tillbaka grönsakerna, tillsätt oregano, honung och tomatpuré och låt fräsa ihop en stund.
  5. Slå över vinet och låt koka in. Slå till sist över vatten, fond och krossade tomater. Låt puttra 20 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.

Ostsås

  1. Riv osten och lägg under ¼ till topping.
  2. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölken, lite i taget, under vispning tills såsen tjocknat. Dra av från värmen, vänd ner osten och låt den smälta.
  3. Bred ut ett lager köttfärssås i botten, sedan ostsås och lasagneplattor. Varva och avsluta med lite köttfärssås på toppen. Strö över den sparade osten och grädda i ugnen i 35-40 minuter.
  4. Servera med lite grönsallad.

Vill du vara säker på att korven är gjord på svenskt kött ska du titta efter märket Kött från Sverige. Då vet du dessutom att den även är tillverkad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

TIPS!
3 skäl till att välja svensk ost
Svenskmärkning pizza

3 skäl till att välja svensk ost

Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige?

Läs mer

Korv i stora lass - topplistan
svenskmärkning korv i panna

Korv i stora lass - topplistan

Vilken är egentligen favoritkorven? Här delar vi med oss av ett gäng fun facts om just korv!

Läs mer