Lax- och grönsaksgratäng

Lax- och grönsaksgratäng LCHF
Foto: Hans Desser

Lax- och grönsaksgratäng

14 ingredienser

ca 30 min

En god och nyttig gratäng med lax, paprika och zucchini i krämig sås på crème fraiche, vitt vin och fransk senap. Recept från boken Näringsrik & naturlig LCHF.

Läs mer om boken

Näringsrik & naturlig LCHF

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé (à 150 g)
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar
  • 2 paprikor
  • 1 zucchini
  • 1 purjolök
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk dijonsenap
  • 50 g pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxfilén i en ugnsform och häll över pressad citronsaft.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i skivor.
  5. Ansa och strimla purjolöken.
  6. Halvera tomaterna och pressa eller riv vitlök.
  7. Fräs grönsakerna lite lätt i olivolja och lägg dem sedan ovanpå laxen.
  8. Vispa samman crème fraiche, vin och dijonsenap.
  9. Smaka av med salt och peppar och häll såsen över hela gratängen.
  10. Strö till sist över pinjenötter.
  11. Grädda din lax- och grönsaksgratäng mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.