Futomaki på kallrökt lax

Futomaki på kallrökt lax
Foto: TV4
Niclas Wahlgren
Niclas Wahlgren

Futomaki på kallrökt lax

10 ingredienser

Niclas Wahlgren gör några av sina laxfavoriter. Laxkuber med sesamfrön och senapssås och futomaki på kallrökt lax.

Här hittar du Niclas Laxkuber med sesamfrön och senapssås och Maries Laxtartar.

Ingredienser

  • 4 dl ris
  • 4 msk risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk mirin
  • 2 tsk salt
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 avokador
  • 0,5 chilifrukt, urkärnad, finhackad
  • 100 g skalade räkor
  • 4 ark sjögräs

Gör så här

  1. Koka riset efter anvisning, gärna sushi ris.
  2. Låt svalna.
  3. Häll vinäger, socker, salt och mirin i en kastrull.
  4. Låt koka så att socker och salt löser sig.
  5. Dra av från värmen och låt svalna.
  6. När ris- och vinägerblandning svalnat, häll blandningen över riset.
  7. Rör väl.
  8. Använd en kökshandduk eller bastmatta. Lägg ett algark ovanpå.
  9. Bre ½ cm tjockt lager med ris över hela arket. Spar 2 cm högst upp för att kunna limma ihop.
  10. 1/3 in på risbädden lägger man strängar av lax, avokado, räkor och chili.
  11. Rulla ihop och limma med vatten.
  12. Skär upp med en vass och gärna blöt kniv.
  13. Servera.