Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis

Krämig potatisgratäng
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nigella Lawson
Nigella Lawson

Krämig potatisgratäng på gräddkokt potatis

Av: Nigella Lawson

Från: Nigella - kort och gott

7 ingredienser

45 min

En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.

Ingredienser

portioner

Till en form (10 personer)

  • 2 kg fast potatis
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 gul lök, skalad och strimlad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk salt
  • 50 g osaltat smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 240 grader.
  2. Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
  3. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
  4. Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.
  5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.