Tarte aux pommes

Kristina Eriksson husmanskost

Tarte aux pommes

14 ingredienser

Tarte aux pommes är en favorit och har varit det sedan min första resa till Frankrike i början av 80-talet.

Tarten ska vara riktigt tunn och ha gräddats länge, då blir den som godast.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g margarin (eller smör)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten, kallt
  • 4 äpplen
  • 2 msk strösocker

Äppelpuré

  • 3 äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 vaniljstång

Garnering

  • 3 msk aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten

Servering

  • grädde, vispad, vaniljsås eller glass

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, margarin eller smör, socker och vatten till en deg i en matberedare.
  2. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.
  3. Gör under tiden äppelpurén.
  4. Skala äpplena och skär dem i bitar.
  5. Lägg äpplebitar, vatten, socker, citron och en halverad och urskrapad vaniljstång i en kastrull.
  6. Låt koka tills äpplebitarna är mjuka.
  7. Låt äpplena svalna i sockerlagen.
  8. Ta upp vaniljstången och kör resten till en puré med hjälp av en stavmixer eller matberedare.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rundel som är ca 32 cm i diameter.
  10. Lägg degen i en låg pajform med löstagbar kant som mäter ca 28 cm. Du behöver inte smörja formen.
  11. Skär bort överflödig deg.
  12. Ställ pajskalet kallt medan du gör färdigt resten.
  13. Skär äpplena som ska ligga ovanpå riktigt tunt, skalet kan vara kvar.
  14. Bred ut äpplepurén i pajskalet.
  15. Lägg äppelskivorna omlott ovanpå i ett cirkelmönster.
  16. Strö på sockret.
  17. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 50-55 minuter.
  18. Värm aprikosmarmelad och vatten i micron och bred det ovanpå kakan.
  19. Servera tarte aux pommes rumstempererad eller kylskåpskall tillsammans med vispad grädde, vaniljsås eller glass.