Chokladsemla med apelsin

Chokladsemla med apelsin
Foto: Marie-Fe Edwardsson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Chokladsemla med apelsin

21 ingredienser

Magnus Johanssons semlor med smak av apelsin och choklad. Till det här receptet behöver du en degblandare.

Får du inte tag på extra bagerivetemjöl går det lika bra med vetemjöl special. Eller gå in på ditt närmsta bageri och fråga om du får köpa lite av dem.
Här hittar du fler av Magnus semlor Konditorns klassiska semla

Ingredienser

Raskdeg

  • 2 förp jäst [100 g]
  • 2 dl standardmjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1,2 dl vetemjöl special

Deg, forts

  • 2 dl standardmjölk
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk salt
  • 200 g osaltat smör, skuret i bitar
  • 2 tsk salt
  • 20 g kardemummakärnor, grovmalen
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 20 g kakao

Semmelmassa

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g sötmandel, grovt hackad, rostad
  • 40 g mörk choklad, smält
  • 1 apelsin, skalet
  • vatten, ljummet

Chokladgrädde

  • 100 g mörk choklad, smält
  • 100 g grädde, kokas
  • kakao

Gör så här

Raskdeg

  1. Gör först en raskdeg som gör att jästen växer sig starkare, degen ska bli lätt och luftig. Friktionen under den långa bearbetningen räcker för att temperaturen i degen ska stiga, därför värms aldrig mjölken.
  2. Lös upp jästen till raskdegen i mjölk med en visp.
  3. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg, 5 minuter i en matberedare eller 12 minuter för hand.
  4. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i cirka 30 minuter.

Deg, forts

  1. Tillsätt alla ingredienser till botgöringen (förutom kakaon) och arbeta degen elastisk, cirka 15 minuter för hand och 10 minuter i matberedare.
  2. Sista 2 minuterna tillsätter du kakao.
  3. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
  4. Rulla runda bullarom ca 70 gram vardera och låt jäsa cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 210 grader.
  6. Baka bullarna cirka 10 minuter.

Semmelmassa

  1. Blanda mandelmassa, mandel, mörk choklad och apelsinrasp.
  2. Lös sedan upp allt med lite ljummet vatten till bra konsistens.

Chokladgrädde

  1. Smält chokladen.
  2. Låt svalna till 38 grader.
  3. Vänd sedan ned 300 gram lättvispad grädde.
  4. Spritsa först upp mandelmassa i bullen, sedan chokladgrädde.
  5. Toppa med locket och lite siktad kakao.