10 g jäst (kan utesluta om man vill jäsa brödet bara på surdeg. ekologiskt)
Gör så här
Alla ingredienser ska vara rumstempererade!
Blanda i alla ingredienser i en djup skål och rör med en hand tills den är ganska bra blandad. Olika mjölsorter suger in vätska olika och det är viktigt att kontrollera texturen på degen: Är degen för lös> lite mera mjöl. Är degen för hård> lite mera mjölk!
Täck skålen med en fuktig köksduk och låt den vila 1 timme för autolys (autolys är ett moment innan själva knådningen som tillåter mjölet att absorbera mjölken ordentligt).
Ta ut degen från skålen och stjälp upp den på en ren bänk. Knåda degen någon minut för hand och låt den sedan vila 15 minuter till under samma fuktiga duk.
Dela degen i små bitar. Jag väger själv hamburgarebröd på 90 g korvbröd på 70 g. Forma degen efter önskad form, pensla eventuellt lite vatten på toppen och doppa bröden i din favoritfröblandning.
Låt dina bröd jäsa i avstängd ugn i mellan 30-35 grader och ganska fuktigt (använd en blomspruta).
Låt bröden jäsa till dubbla storleken. Med jäst kommer det ta 2-3 timmar för dem att jäsa och med surdeg 8-9 timmar.
Grädda dina kovbröd eller hamburgerbröd på 220 grader tills de har blivit gyllenbruna.