ev 5 g jäst (som man kan utesluta om man vill jäsa bullarna bara på surdeg)
100 g smör, rumstempererat
Fyllning
200 g smör, rumstempererat
80 g strösocker
20 g malen kanel
pärlsocker, till garnering eller glasyr
Gör så här
Dag 1
Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull (det får inte koka). Ta kastrullen från värmen och vispa ner socker och kanel. Tillsätt resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Förvara fyllningen i rumstemperatur täckt med plastfolie.
Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
Häll ägg, mjölk och surdeg i urgräpningen och blanda till en slät deg.
Knåda degen tills den släpper från bordet. Låt vila i 20 minuter under en bakduk.
Tillsätt smöret, lite i taget, genom att nypa in det i degen. Låt degen vila under en fuktig bakduk i rumstemperatur i 2 timmar.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i ytterligare 1 timme.
Kavla ut degen till en fyrkant.
Bred ut kanelkrämen på degen.
Vik över en tredjedel av degen mot mitten, och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över så du får en platta med tre lager.
Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden.
Tänj försiktigt ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna.
Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek- och långfingret och korsa sedan änden över bullen och vik in och fäst den undertill.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och spreja med vatten.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i 8 till 12 timmar i en avstängd ugn.
Ställ gärna en kastrull med kokhett vatten längst ner i ugnen - på så sätt skapar du en fuktig miljö åt degen.
Dag 2
Sätt ugnen på 200 grader.
Spreja eller pensla bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 10–14 minuter eller tills bullarna får en fin gyllene färg.