Marängsviss med hallon och lakrits

Sigrid Bárány

Marängsviss med hallon och lakrits

15 ingredienser

1 h 45 min

Le rouge et le noir - Lakritsmarängerna blir vackert silvergråskimrande i färgen och tillsammans med djupröd halloncoulis och knallgrön mynta är den här desserten en fest för ögat såväl som för munnen. Hallon och saltlakrits är i mitt tycke en oslagbar kombination och skapar en kul uppdatering av den här klassiska desserten. Marängerna kan man mycket väl baka dagen innan. /Sigrid

Ingredienser

portioner

Lakritssirap

  • 150 g turkisk peppar-karameller [1 påse]
  • 0,75 dl vatten

maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 tsk citron, saft
  • 1,4 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • hälften av lakritssirapen

Halloncoulis

  • ca 200 g frysta hallon
  • 2-3 msk citron, saft
  • strösocker (efter smak)

Till servering

  • grädde, vispad
  • vaniljglass
  • färsk mynta
  • färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg karameller och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka ihop till en sirap på medelvärme. Om den blir för tjock när den svalnar, späd med lite vatten.
  3. I en absolut ren bunke, vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt citron och hälften av strösockret och vispa på ganska låg effekt i ca 5 minuter. Tillsätt resten av strösockret och fortsätt vispa på ganska hög effekt. När marängen bildar fina toppar rör du i florsocker och maizena.
  4. Häll försiktigt i ca hälften av lakritssirapen i marängen och vänd runt några få tag.
  5. Klicka eller spritsa ut små maränger på bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Sätt efter 5 minuter ner värmen till 100 grader. Grädda tills marängerna är knapriga utanpå men fortfarande mjuksega inuti. Det tar 30-60 minuter beroende på storlek och ugn.
  6. Mixa hallon och citronsaft och passera genom en sil med en slickepott till en coulis. Söta coulisen med strösocker och smaka av med mer citronsaft om det behövs. Vill du så kan du frysa coulisen så att den blir lite sorbetliknande, annars använder du den som sås.
  7. Vid servering, sprid ut några maränger på varje tallrik. Bryt sönder marängerna om de är stora. Lägg på lite vaniljglass, klicka på vispgrädde, droppa över mycket halloncoulis (eller små kulor av sorbeten) och lite lakritssirap på ett charmerande slarvigt vis. Garnera med färska hallon och mynta. Servera genast.