Chili med guacamole

Chili med guacamole
Foto: Jenny Grimsgård
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Chili med guacamole

25 ingredienser

Tacokvällar i all ära men detta är på riktigt. Vad lycklig jag skulle vara om jag blev hembjuden en fredag eller lördag eller söndag på chili och en bira (eller två). /Tom Sjöstedt Recept ur boken Äntligen helg

Se fler recept från Nyhetsmorgon

Ingredienser

chilifrukt

  • 1 torkade anchochili
  • 2 jalapeños
  • 2 gula lökar, skalade
  • 4 klyftor vitlök
  • 240 g bacon
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 kg högrev (marmorerad)
  • 4 msk smör, till stekning
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 tsk torkade piri piri
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 msk malen koriander
  • 6 dl ljus öl (typ Corona)
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 tsk strösocker

guacamole

  • 2 avokador
  • 0,5 vitlök, pressad
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad
  • 3 msk färsk koriander, hackad
  • 1 limefrukt, saft och skal
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Chili

  1. Dela anchochili och jalapeño och skrapa bort fröna, skiva sedan tunt.
  2. Hacka lök och vitlök. Skiva baconet tunt.
  3. Fräs allt detta i olivolja försiktigt i stekpanna. Häll över i en kastrull.
  4. Tärna högreven grovt och bryn hårt i stekpannan i smöret.
  5. Häll på mjölet och låt det fräsa med mot slutet.Gör detta i omgångar så att köttet inte börja koka.
  6. Häll sedan över i kastrullen och slå på de torkade kryddorna.
  7. Häll i öl, oxbuljong och socker. Låt sjuda under omrörning cirka 3 timmar tills köttet faller loss.
  8. Smaka av med salt. Svartpeppar behövs ej. Det låter kanske inte så gott men det ska bli som en  köttstuvning, typ!

Guacamole

  1. Kärna ur avokadon och blanda med övriga ingredienser.
  2. Smaka av med salt och peppar. Servera!