Odla lök
Historia
Lök har odlats sedan cirka 3000 fKr och kommer ursprungligen från centrala Asien och man har till och med hittat lök avbildat i Cheopspyramiden i Egypten där en skrift berättar mängden lök som gick åt under byggnadstiden. I Bibelns Gamla Testamente (4:e Moseboken) finns recept som innehåller både lök och linser och här i Norden blev löken omåttligt populär under medeltiden både som en viktig gröda med även som en läkeört.
I medicinska tidsskrifter pratar man än idag om lökens goda inverkan på kroppen, såsom på kärlväggar, blodtryck, koagulation och med antibakteriella och virushämmande effekter.
Olika sorter
För att förenkla det hela kan vi dela in lök i två användningsområden, den färska och den lagringsvänliga. Den färska löken är upprättväxande sorter som salladslök, piplök, gräslök mfl. Men även de unga exemplaren av rödlök och gul lök som ännu inte fått sitt skal utan är små och har grön, ung blast. Alla dessa äts med fördel direkt, men kan även frysas och torkas.
Visste du att även rötterna är en smakrik delikatess på löken! Så rengör och strö rötterna över maten du lagat!
Sedan har vi den lagringsvänliga löken, matlöken. Här räknar vi in bl a rödlök, gul lök, silverlök och schalottenlök. De har fått mogna länge och har fått skyddande skal och kan lagras i flera månader i svala och torra utrymmen.
Men det finns ännu fler olika lökar, från jättelöken som väger runt ett kilo styck till den skira luftlöken där små lökar sitter i toppen av gröna strån.
Så lök från frö
Förodla löken inomhus eller i drivbänk runt februari-april. Sätt fröna cirka 0,5-1 cm djupt. Fröna vill ha det varmt och gott under groddnigen, runt 20-25 grader och sådden ska hållas fuktig men inte blöt.
När plantorna väl tittar upp, då är det dags att flytta på dem, då vill de ha det luftigt och svalt, runt 15 grader.
När de vuxit ca 10 cm är det en bra idé att klippa ner dem till ca 6 cm - då blir plantorna starka och stadiga. Detta kan göras flera gånger under tillväxten. (Överblivet klipp är såklart jättegott att ha på mat och i sallad!)
Plantera ut lökarna på friland när jorden är varmare och frostrisken är över. Sätt löken grunt och tryck till jorden så de står stadigt.
Odla lök från färdiga sättlökar
Välj en solig plats med mullrik och väldränerad jord. Preppa jorden genom att gräva runt lite och tillsätt gärna lite kompost och rensa bort ogräs.
Sätt lökarna med 5-10 cm mellanrum och ca 20- 25 cm mellan raderna. Sättlökens lilla topp får gärna sticka upp något ovan jord.
Skötsel
Lök klarar torka, men ska helst inte torka ut, då kan den bli bitter i smaken. Vattna regelbundet och tillsätt näring (vanlig grönsaksnäring), lite men ofta.
För mycket kväve ger stor blast och sämre hållbarhet, se till att din näring innehåller kalium - det gillar löken för att mogna fint.
Var noga med att rensa ogräs. Lök gillar inte konkurrensen av ogräset, men var försiktig då lökens rötter ligger ytligt.
Sjukdomar
Samodla lök gärna med andra grödor som ex morötter, tomat, sallat, jordgubbar och kål (dock ej bönor och ärtor). Då försvårar man för insekterna att hitta löken. Odla olika grödor på varannan rad, då kan du undvika att oönskade kryp lägger ägg i odlingarna. Man ska inte heller odla lök oftare än vart 4-6:e år på samma ställe, allt för att undvika insekter och jordbundna svampsjukdomar.
Håll lökflugan borta genom att strö träaska, stenmjöl, algomin eller kalk i raderna och att duscha med nässelvatten brukar vara ett hett tips från odlare.
Skörd
Du kan skörda löken hela sommaren lång. Skördar du de små lökarna under sommaren, då kallas den färsk lök och är inte lagringsvänlig. Även blasten är god! Väntar du till på hösten för att skörda så kan du se på blasten när den börjar vissna, då kan du skörda. Välj en torr dag så lökarna är torra och fina när du skördar. Låt löken torka några dagar under tak innan du tar in för lagring.