Odla pumpa - allt du behöver veta!
Vi svenskar är mest vana att köpa pumpa och karva den till lyktor lagom till halloween i oktober. Men pumpor är en fantastisk gröda som har så otroligt mycket mer att ge!
Vilken sort?
Det finns flera olika ätbara pumpor med olika smak och konsistens. Här kan du läsa om de 10 vanligaste matpumporna.
Alla matpumpor har lång hållbarhet och kan förvaras i månader i väntan på att tillredas och ätas. Har du utrymme, prova att så flera olika sorter och hitta din favoritpumpa, från den söta Delicata-pumpan till den trådiga spaghetti-pumpan!
Att så & plantera pumpa
- Börja med att förodla inomhus i april/ maj. Det tar cirka 3-4 veckor innan det är dags att plantera ut plantorna. Sätt pumpafröerna i såkrukor och täck med ett tunt lager såjord. Ställ krukorna varmt, när plantorna sedan börjar titta upp så kan du ställa dem lite svalare och ljusare.
- När det är dags att plantera ut plantorna, låt plantorna vänja sig några timmar om dagen utomhus innan de flyttar ut i jorden permanent. Men se till att risken för frost är över. När plantorna väl är satta vill de ogärna flytta på sig.
- Vill du så fröerna direkt ute i jorden så är det bäst när jorden nått en temperatur på 15 grader.
- Att odla i kruka på altanen eller balkongen går också bra. Men se till att gödsla och vattna lite extra då plantan egentligen vill ha utrymme för att växa och bli stor. Välj hellre en mindre sort som passar bättre storleksmässigt.
- Har du växthus, se upp, pumpan kan trivas så mycket att den tar över hela växthuset med sin växtkraft!
- Pumpan trivs i välgödslad och väldränerad jord, har du en kompost, prova att sätt pumpan där!
Hur sköter man en pumpa?
Eftersom plantan ska ge stora frukter så vill den ha mycket vatten, skönt varmt klimat och näring. Men annars är den rätt tacksam och problemfri. Plantorna tycker om att bre ut sig så de vill gärna ha utrymme att växa på. En planta med gynnsamt läge kan ge upp till 20 frukter på en planta. Men har du lite begränsat utrymme, försök att inte ha mer än 3-5 frukter på varje planta, så de får tillräckligt med ork att mogna och växa sig kraftiga.
En grundgödslad jord är bra, då behöver du endast boosta med lite kogödsel, hönsgödsel, biokol under tillväxtperioden och gärna redan när du ser att plantan blommar.
Är det en regnig höst kan det vara en idé att lägga halm under pumporna för att de inte ska ligga i den blöta jorden.
När ska pumpan skördas?
En del mindre pumpor blir färdiga redan i juli. Men vill du ha stora sorter som du kan lagra är det bäst att vänta så länge som möjligt innan du skördar. När själva fästet på pumpan börjar gulna, då är det dags att skörda.
Men, bara för att pumpan skördas så är den inte helt mogen. En pumpas smak utvecklas nämligen under lagringstiden, så efter skörd gillar de flesta pumpor att lagras.
Att lagra pumpa
Du kan förvara dina pumpor i rumstemperatur, under lagringen så utvecklas smakerna i pumpans kött. Efter ca 2-4 månader är smakerna som bäst, men många sorter kan lagras ända upp till ett år.
När är pumpan redo att ätas? Knacka på pumpan, svarar den med ett ihåligt ljud - då är den klar! Eller upptäcker du att den börjar mjukna i skalet, eller runt fästet på stjälken, då är det bra att tillaga den.
Vad kan man laga?
Här hittar du mängder av goda recept på pumpa. Vill du baka med pumpa, då har vi samlat massor av goda recept här!