Pumpa - dessa sorter kan du äta!
Pumpa och squash är egentligen samma frukt. Squashen/ zucchinin är generellt mjukare i skalet och skördas tidigare varpå den ofta kallas sommarsquash. Pumpan, eller vintersquash, skördas senare och har längre lagringsmöjligheter. Och visste du att pumpor är fullproppade med vitaminer som C, A , kalium, folsyra, betakaroten och niacin.
De flesta pumpasorter som säljs i butik i Sverige går att äta, här är de 10 vanligaste!
1. Butternutpumpa
Denna pumpa är vanlig i butik - och lätt att känna igen med sitt päronformade utseende. Kan ätas råa eller kokas och har en fin smör-arom.
2. Hubbardpumpa
Hubbardpumpor är storväxta pumpor blågröna till gråsilvriga, vårtiga skal. En mycket omtyckt och tålig pumpa som går lika bra att äta rå, ångkokt, men även stekt eller ugnsbakad. Köttet är gulorange och har en söt smak. Tips! Hubbardpumpor är lättodlade och trivs i vårt svenska klimat, även uppe i norr. Pumpan tål dessutom lång lagring. Och titta vilka söta "fåglar" man kan göra genom att karva ut för ögonen!
3. Delicata-pumpa
En vackert grönstrimmig pumpa med ljust/ gult skal och som ibland kallas för sötpotatispumpa i butik. Formen är lite avlång och inkråmet är lite krämigt och sött. Gott att göra mos av!
4. "Askungen-pumpa" /Muscat-pumpa
I USA kallas den här pumpan "Fairytale pumpkin", för att den påminner om Askungens pumpa-vagn. Den har också namnet "Musquee de Provence". Pumpan är klassiskt orange med en dammig touch och har djupa, tydliga fåror runt om. Smaken är fyllig och söt och går att använda i såväl matlagning som bakning, eller äta rå.
5. Ollon-pumpa
Namnet kan låta märkligt men kommer från att pumpan är hjärtformad och påminner om ekollon med lite spetsig botten. Det finns lite olika sorter från fläckiga, till mörkgröna, orange till nästan vita. Fruktköttet är sött och ganska fast och passar till såväl syltning som matlagning.
6. Paj-pumpa
Det är denna vi oftast köper i butik och karvar i till Halloween, därför också kallad Halloween-pumpa. Växer lite långsammare med ett hårdare skal som lämpar sig bra för karvning i slutet av oktober. Fruktköttet är fast och lite torrt men sött i smaken, gott i både matlagning och bak.
7. Spagetti-pumpa
Spagettipumpan går inte att äta rå - som de flesta andra pumpor gör. Pumpan påminner lite om en honungsmelon och är hård i skalet, vilket gör den optimal att lagra länge. Namnet spagetti-pumpa har den fått efter sitt trådiga kött, för att den efter tillagning påminner om spagetti. Smaken liknar zucchini och går att använda i de flesta pumparätter.
8. Turban-pumpa
Turbanpumpan har fått sitt namn från sitt speciella utseende - att de liknar små turbaner. Skalet är skrovligt och flerfärgat och köttet har en söt, nötig smak. Turbanpumpan varierar mycket i storlek, från 0,5 kg till flera hundra kilo. Passar i både pajer och som ugnsbakad.
9. Uchiki Kuri/ Hokkaido-pumpa
Kärt barn har många namn. Detta är en av de godaste pumporna och är mindre i storleken och droppformad. Du hittar den också i butik med namn som Potimarron, lök - eller kastanjesquash. Du kan tillaga de allra flesta pumpa-rätter med denna riktigt goda pumpa.
10. Mammutpumpa
Nej, den här köper du inte direkt i butik - men vill du tävla med pumpor så är detta sorten du ska satsa på. Världsrekordet ligger på över 800 kg! Denna pumpasort går givetvis också att äta - godast och enklare att hantera om du skördar lite tidigare, perfekt att ha i pajer, soppa mm.
... och hur är det med de där dekorativa knöggliga små "prydnads-pumporna" i butiken då. Går de att äta?
Jo men visst går de att äta - även om de faktiskt är mest snygga att dekorera med. Det är inte jättemycket kött i dessa pumpor, så ett tips är att exempelvis servera pumpasoppa i en liten dekorativ och urgröpt pumpaskål på tallriken.