Öppen smördegspaj med chèvre och tomat

POPULÄRT
koket.se
Öppen smördegspaj med chèvre och tomat
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Öppen smördegspaj med chèvre och tomat

13 ingredienser

40 min

Busenkel paj där syrligheten från getosten kombineras på bästa tänkbara sätt med honung, timjan och färska tomater i vackra färger. Pajen går lika bra att äta varm som kall och passar därmed utmärkt på buffébordet.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • 4 bananschalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung (till löken)
  • 500 g tomat (stora i olika färger)
  • ca 350 g getost
  • 1 msk honung (att ringla över getosten)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 msk olivolja
  • 1 ägg, till pensling
  • salt
  • peppar

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala, halvera och strimla schalottenlök tunt. Stek den i olja i en stekpanna, på låg värme under lång tid så att den mjuk utan att den tar för mycket färg. Salta och ringla på honung, fortsätt tillaga och låt löken karamellisera.
  3. Skär getost och tomater i cm-tjocka skivor.
  4. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Bred ut löken och toppa med getost i ett jämnt lager, låt ca 2 cm av kanten vara fri från topping. Ringla över honung och smula över torkad timjan.
  6. Toppa med tomater i ett jämnt lager. Droppa på olivolja, salta och peppra.
  7. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  8. Baka i ugnen tills gyllene, ca 10-12 minuter. Servera med en stor sallad!