Örtmarinerade lammracks med färskpotatissallad och grillade primörer

Örtmarinerade lammracks med färskpotatissallad och grillade primörer
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Örtmarinerade lammracks med färskpotatissallad och grillade primörer

29 ingredienser

60 min

Ernst gör en underbart god färskpotatissallad med finess. Hemligheten är att blanda ner lite koncentrerad kycklingfond i dressingen. Till salladen serverar han grillade och örtmarinerade lammkotletter och primörer.  

Tips! Ernst tipsar om att marinaden som har en tydlig medelhavskänsla även passar till annat, egentligen allt du känner för att grilla.

Ingredienser

portioner
  • 800 g lammrack

marinad

  • 0,5 kruka rosmarin
  • 0,5 kruka salvia
  • 0,5 kruka oregano
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 1 chilifrukt (liten)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung
  • 1,5 dl olivolja

sallad

  • 800 g färskpotatis
  • 3 knipplökar (använd blasten till dressingen)
  • 200 g sparrisbroccoli
  • 250 g grön sparris
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 3-4 msk olivolja
  • salt

dressing

  • blast från 3 knipplökar
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk honung
  • 1 dl olja
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 citron, finrivet skal
  • ca 10 färska salviablad, hackade
  • 0,5 kruka persilja, hackad
  • 0,5 chilifrukt, finhackad

Garnering

  • 1 citron, i klyftor
  • 5 rädisor, skivade
  • 2 msk pistagenötter

Gör så här

  1. Börja med marinaden. Hacka alla örter grovt. Motala samma alla ingredienser utom olivolja. Blanda röran med olivoljan. Marinera köttet i örtoljan i kylen, gärna ett dygn.
  2. Skär bort det gröna på knipplöken och spara till dressingen. Skör löken i kvartar.
  3. Skär bort den nedre halvan av stammen på sparrisbroccolin och skär dem i mindre bitar. Spara dessa till salladen.
  4. Skär bort den nedre och träiga delen på sparrisen (de passar fint att använda i ett buljongkok). Skär av en bit av nederdelen av den ansade sparrisen och spara även dessa till salladen.
  5. Lägg lök, sparris och broccolitoppar i en form och tillsätt olivolja och salt. Massera in oljan och saltet i grönsakerna.
  6. Grilla grönsakerna så att de får fin färg men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Dressing

  1. Strimla det gröna från knipplökens blast. Blanda alla ingredienser till dressingen. Späd eventuellt med lite vatten om den känns för tjock.

Potatissallad

  1. Koka potatisen mjuk och håll den varm.
  2. Skär sellerin i strimlor. Skär potatisen i grova bitar medan den fortfarande är varm.
  3. Lägg potatis och selleri i en skål tillsammans med de sparade bitarna av sparris och broccoli.
  4. Blanda ner dressingen i potatissalladen och blanda försiktigt runt.
  5. Grilla lammkotletterna, ca 2-3 minuter på varje sida. De ska få fin färg och ha en lätt rosa kärna i mitten.
  6. Lägg upp potatissalladen och garnera vackert med de grillade grönsakerna och lammkotletterna. Garnera med rädisor och pistagenötter.