Putsa det rumstempererade köttet och gnid in saltet runt alla sidor. Smält smöret och häll ner olivoljan i en ugnstålig panna, lägg rosmarinen och vitlöken när smöret ”tystnat”. Lägg sedan ner köttet och stek på medelhög temp på alla sidor. Ös köttet under tiden du steker.
Ställ köttet i ugnen, ca 15-20 min tills innertemperaturen når 65 grader. Ta ut köttet och lägg folie löst runt om, låt köttet vila i 15-20 min. Höj samtidigt ugnstempen till 225 grader.
Rotsaksgratäng
Skala och riv löken och morötterna grovt och stek dem mjuka i smör och olivolja, då kryddar du med salt, peppar och muskotnöt.
Skala och skiva potatisen tunt, ca 2 mm, gärna med en mandolin. Gör samma med rotsellerin. Lägg ner potatis och rotselleri bland morötterna och häll på buljong och crème fraiche, låt allt koka långsamt i ca 5-7 min. Vänd ner 1 dl ost i gratängen och häll ner den i en ugnsform, toppa med den resterande rivna osten och ställ in den i ugnen. Låt grönsakerna bli mjuka och osten gyllene, ca 20-30 min. Toppa med hackad persilja vid servering.
Servering
Servera köttet uppskuret i skivor om ca 1 cm tillsammans med den krämiga gratängen och en kryddig ruccolasallad, svängd i lite olivolja och salt.