Oxfilé med klyftpotatis och Bengansås

Oxfilé med klyftpotatis och Bengansås
Foto: TV4

Oxfilé med klyftpotatis och Bengansås

Av: Bengt - Öckerö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Stekt oxfilé och rostad mandelpotatis med gräddig och god sås. En klassisk bjudrätt som alltid går hem!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 400-500 g oxfilé
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

klyftpotatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • olja
  • salt

Bengansås

  • 2 schalottenlökar
  • sambal oelek
  • 1 oxbuljongtärning
  • 250 g Cantadou vitlök och örter
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk soja
  • 1 msk rött vin

persiljesmör

  • 50-100 g smör
  • 1 knippe persilja

Gör så här

Oxfilé

  1. Skiva oxfilén i jämntjocka skivor. Salta och peppra på båda sidor. Stek köttet 3-4 minuter i rikligt med smör och olja.

Klyftpotatis

  1. Dela potatisen i jämnstora klyftor. Lägg dem i en långpanna täckt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter. Rör om ca var femte minut tills de har fått fin färg..

Bengansås

  1. Skala och finhacka löken och bryn i smör. Tillsätt sambal oelek samt buljongtärningen och låt den smälta ner. Häll sedan i färskosten och låt den också smälta ner. Tillsätt matgrädden och soja, låt den puttra under några minuter under omrörning.

Persiljesmör

  1. Blanda färskklippt persilja och bordsmargarin, rulla in i bakplåtspapper och lägg i frysen.
  2. Servera med en grönsallad.