Den perfekta huvudrätten till nyårsmenyn! Bra stekt oxfilé med steksky, en krämig rotsellerikräm, inlagda vinbär och hasselnötssmör. Drömmigt gott med spännande smakkombinationer!
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.
Hasselnötssmör
Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör. Smaka av med salt.
Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm. Frys gärna över natten. Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.
Oxfilé och sky
Krydda köttet med salt och peppar ordentligt. Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (Det föredrar jag, rekommendationen är 55-70 grader).
Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond. Koka ihop till bra konsistens. Sila och servera till köttet.
Rotsellerikräm
Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör. Smaka av med salt. Klart!
Servering
Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse. Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.