Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötssmör

koket.se
Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötsmör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Oxfilé med rotsellerikräm, ingefärsinlagda svarta vinbär och rivet hasselnötssmör

21 ingredienser

2 h + 8 h

Den perfekta huvudrätten till nyårsmenyn! Bra stekt oxfilé med steksky, en krämig rotsellerikräm, inlagda vinbär och hasselnötssmör. Drömmigt gott med spännande smakkombinationer! 

Här hittar du hela Kökets nyårsmeny!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Inlagda svarta vinbär

  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 100 g ingefära, riven
  • 300 g frysta svarta vinbär, tinade

Rivet hasselnötssmör

  • 200 g brynt smör, rumstempererat
  • 200 g hasselnötter, rostade och hackade

Oxfilé med steksky

  • 4 bitar oxfilé (á 150 g)
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • vitlök
  • timjan
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl utspädd kalvfond

Rotsellerikräm

  • 600 g rotselleri, skalad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 150 g smör

Garnering

  • 1 ask krasse

Gör så här

Inlagda svarta vinbär

  1. Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Sila lagen över vinbären och låt gärna ligga över natten.

Hasselnötssmör

  1. Blanda alla ingredienser och vispa ihop tills det blir ett homogent smör. Smaka av med salt.
  2. Gör små rullar av smöret och linda in med plastfilm. Frys gärna över natten. Riv sedan smöret över köttet, gärna vid matbordet och succén är total.

Oxfilé och sky

  1. Krydda köttet med salt och peppar ordentligt. Bryn köttet i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 52-54 i innertemperatur (Det föredrar jag, rekommendationen är 55-70 grader).
  2. Spara allt i pannan och gå i med rödvinsvinäger och kalvfond. Koka ihop till bra konsistens. Sila och servera till köttet.

Rotsellerikräm

  1. Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i en blender med smör. Smaka av med salt. Klart!

Servering

  1. Skiva köttet i rejäla bitar och servera med skyn, rotsellerikrämen, vinbären och klippt krasse. Avsluta med att riva över det fryst smöret precis innan servering, gärna vid bordet.