En krämig och god svamppasta med lyxig pappardelle och den goda karljohansvampen. I Italien är det en eftertraktad matsvamp som går under namnet porcini. Har du inte färsk svamp går det lika bra med torkad som du blötlägger.
ca 300-400 g karljohansvamp, färsk (eller 60 g torkad)
0,5 dl olivolja
2 klyftor vitlök, finhackade
1 schalottenlök, finhackad
1 dl vitt vin, torrt
2,5 dl vispgrädde
2 msk japansk soja
salt
svartpeppar, nymalen efter smak
400 g pappardelle
1 knippe färsk persilja, finhackad
ca 1 dl parmesanost, färskriven
Gör så här
Om du använder torkade porcini, börja med att koka upp den torkade svampen med vatten (så att det täcker och lite till) i ca 5 minuter tills de är mjuka. Krama ut vattnet och spara svampbuljongen. Om du använder färsk svamp, borsta bort eventuell smuts och skär i tunna skivor.
Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
Lägg i den blöta svampen och stek tills de släppt sin vätska och börjar bli gyllenbruna.
Låt svampbuljongen koka vidare tillsammans med lite soja.
Tillsätt vitlök och schalottenlök. Fräs ytterligare någon minut.
Häll på vinet och låt det koka bort.
Om du har använt torkad svamp häller du här i svampbuljongen och låter det reducera ner tills det återstår ungefär 1/3 av vätskan.
Tillsätt vispgrädden och låt sjuda någon minut tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
Koka pappardellen al dente enligt anvisning på förpackningen
Vänd ihop pastan med svampsåsen tillsammans med den rivna parmesanosten.
Strö över färsk persilja och riven parmesanost. Servera genast.