1 dl mousserande vin (måste inte nödvändigtvis äkta champagne)
salt
Gör så här
Champagnesås
Koka ner fonden till knappt hälften i en tjockbottnad kastrull. Se till att den inte fastnar och sätter sig i botten. Om den trots det gör det är det bara att byta kastrull och koka vidare. Tillsätt grädden i omgångar lite vartefter så att det inte kokar över. Reducera till önskad konsistens. Salta efter smak. Toppa med skumpa innan servering så att såsen sufflerar av bubblorna.
Musslor
Öppna och rengör pilgrimsmusslorna (spara skalen om man vill servera i)
Pochera pilgrimsmusslorna i vitt vin med lite salt i 2 minuter.
Bland vispad grädde i champagnesåsen.
Napera musslorna med sås. Strö över parmesan
Gratinera i ugn med grillfunktion tills det får en gyllenbrun färg
Så gör du såsfonden
Nar man pocherar fisk i ugn, framför allt finfiskar som sjötunga, marulk och piggvar, får man en fin såsfond som bonus. Att pochera betyder att fisken tillagas i lite vätska så att ånga bildas. Hemma görs det enklast genom att man smörar en form och placerar fisken i formen.
Sätt ugnen på 160 grader. Salta, tillsätt hackad schalottenlök och lika delar fiskfond som vitt vin. Täck hela formen med folie så att den sluter tätt, ställ in i ugnen. Under tillagningen bildas ånga som pocherar fisken. Reaultatet bli en vit och fint tillagad fisk som inte är urvattnad, vilket den kan bli om man kokar den. Kvar i formen finns en såsfond av yppersta klass.