Stensoppsallad niçoise

Stensoppsallad niçoise
Foto: Stefan Wettainen
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder

Stensoppsallad niçoise

Av: Pelle Holmberg, Jens Linder

Från: Svamplycka

18 ingredienser

Det här är en svampifierad variant av sallad niçoise, den franska tonfisksalladen. Till sallad ska man alltid välja bra råvaror och oliver, vinäger och olja av hög kvalitet.

Ingredienser

portioner

svamp

  • 1 l stensopp, finluden, (annan god sopp eller köttig svamp)
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, tunnskivade
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 1 tsk torkad timjan

vinägrett

  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk japansk soja
  • svartpeppar, ur kvarn
  • salt
  • 3 msk olivolja (extra virgin)

sallad

  • 150 g lufttorkad skinka, skivad i strimlor (Parma eller Serrano)
  • 3 tomater, i klyftor
  • 2 ägg, kokta, i klyftor
  • 4 färskpotatisar, kokta, skalade i små bitar
  • 200 g haricots verts, snabbkokta, i små bitar
  • 1 gul lök, i skivor
  • 12-16 svarta oliver

Gör så här

  1. Rensa, ansa och skär svampen i tunna skivor på längden.
  2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
  3. Fräs vitlöken svagt gyllene för att ge oljan smak och ta sedan upp och kassera den.
  4. Fräs svampen i oljan på medelgod till hög värme tills den får fin färg. Salta, peppra och krydda med
  5. timjan. Ta upp skivorna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Blanda vinäger, soja, peppar och salt i botten på en stor salladsskål. Rör ner olivoljan lite i taget.
  7. Lägg ner alla salladsingredienser i skålen och vänd ihop så att allt blandas.
  8. Servera omedelbart.