1 l stolt fjällskivling, portabella eller annan storhattig svamp
salt
Majonnäs
1 äggula
dl kapris
1 tsk citron, pressad
1-2 krm salt
svartpeppar
1,5 dl majsolja
ev vatten
Till panering och fritering
vetemjöl
4 ägg, uppvispade
2 dl ströbröd (gärna pankoströbröd)
1 l matolja
pommes frites
6-7 fasta potatisar, skalade (cirka 800 g)
1 l majsolja (eller enkel rapsolja)
salt
Gör så här
Börja med majonnäsen. Rör ihop äggula, kapris, citronsaft, salt och peppar i en skål.
Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills blandningen blir och tjock. Späd med lite vatten om majonnäsen behöver tunnas. Smaka av.
Skär potatisen i stavar, cirka 1 ½ cm tjocka. Skölj och torka dem med en handduk.
Värm oljan till cirka 160°. Lägg ner potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter, tills de är nästan mjuka men ännu bleka. Ta upp med hålslev och låt droppa av i ett durkslag.
Hit kan man förbereda 1 dygn i förväg.
Panera hattarna noga genom att doppa dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
Om paneringen inte täcker, panera då en gång till.
Värm oljan till 180° och fritera svampen i 2–4 minuter tills den får en fin gyllene färg. Salta.
Fritera potatisstavarna fina och gyllene en gång till i den varma oljan.
Servera svampen med majonnäs, pommes frites och en citronklyfta vid sidan om.