Per Morbergs västerbottenpaj

Per Morbergs västerbottenpaj NY
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs västerbottenpaj

8 ingredienser

1,5 h

Per Morbergs recept på västerbottenpaj, en smakrik paj med Västerbottensost. Recept från  Morberg lagar husmanskost.

Den här västebottenpajen är alltid rätt. Dock vågar jag påstå att den åtta gånger av tio står på bordet i augusti – när det serveras kräftor./Per Morberg

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 200 g Västerbottensost, grovriven
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk (eller vispgrädde)
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

Pajdeg

  1. Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
  2. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i 30 minuter.
  4. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
  5. Fördela Västerbottensost i pajskalet.
  6. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar. Häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna Västerbottenspajen med en blandad sallad.

Matsortera dina äggskal till återvinning och njut av din västerbottenpaj!