Per Morbergs pasta vongole

Per Morbergs pasta vongole
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs pasta vongole

12 ingredienser

30 m

Pasta Vongole ska lagas till á la minute. Pers tidigareerfarenheter av att ha jobbat i köket på restaurang ”la Pasta”kommer väl till pass. Musslorna kokas i vitt vin med persilja och till det passerade tomater med chili.

Per lagade även
Carpacciopå karljohansvamp
Citronsorbet

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vongole (hjärtmusslor)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja

Tomatsås

  • 4 tomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,33 röd chilifrukt
  • 0,5 dl persilja
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Tvätta musslorna noga och se att skalen är stängda. Finhacka lökarna och vitlöken.
  2. Hetta upp en kastrull med olivolja. Häll i löken och vitlöken och låt dom sautera en stund.
  3. Häll sedan i musslorna och vinet. Lägg på ett lock och sjud på svag värme i 4-5 minuter, eller tills skalen öppnat sig helt.

Tomatsås

  1. Skålla tomaterna och dra av skinnet. Skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Hetta upp en låg kastrull med olivoljan. Finhacka vitlöken och chilin och lägg i kastrullen. Sautera en stund utan att ta färg.
  3. Lägg i tomaterna och häll över vinet. Låt sedan koka en stund.
  4. Sila sedan ner spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare till lagom konsistens.
  5. Smaka av med salt och peppar och rör ner en klick smöret. Häll i musslorna och värm upp.
  6. Häll sedan såsen/musslorna över nykokt spagetti och garnera med den hackade persiljan.