Kalvstek med hasselbackspotatis

Kalvstek med hasselbackspotatis
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Kalvstek med hasselbackspotatis

18 ingredienser

2 h

En härlig kalvstek med klassisk hasselbackspotatis.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kalvstek

  • 800 g kalvstek
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök (liten)
  • 3-4 lagerblad
  • peppar
  • salt
  • smör, till stekning
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3-4 ansjovisfiléer
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • ca 5 dl vispgrädde
  • ev vaxbönor, till servering

Hasselbackspotatis

  • 1 kg potatis
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ströbröd

Gör så här

Kalvstek

  1. Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.
  2. Gnid in köttet med salt och peppar.
  3. Bryn köttet runt om.
  4. Hacka grönsakerna i bitar.
  5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.
  6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.
  7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.
  8. Låt puttra sakta i 30 minuter.
  9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.
  10. Ta upp steken och sila ifrån fonden.
  11. Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.
  12. Häll i grädden.
  13. Smaka av med gelén, salt och peppar.
  14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.

Hasselbackspotatis

  1. Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.
  2. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.
  3. Sätt dem i en ugnsfast form.
  4. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).
  5. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter.