Rustik rätt med gnocchi gjorda på potatis vända i en färsk pesto. Den här peston stöts i mortel och blir grövre och lite tjockare i konsistensen jämfört pesto man köper i butik.
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt stå så att den svalnar något. Pressa potatisen genom en potatispress i en skål. Rör i ägg och mjöl, lite i taget. Salta och peppra. Knåda ihop till en deg som går att jobba med.
Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor kastrull.
Lägg pestoingredienserna i en mortel. Börja med vitlöken och mortla den lite, fortsätt med pinjenötterna. Lägg i basilika, persilja, peccorino och citron. Mortla till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
Rulla gnocchidegen till smala längder på mjölat underlag. Skär i 2-3 cm bitar.
Lägg peston i en vid djup panna, tillsätt en skopa pastavatten så att peston blir lite rinnigare.
Lägg gnocchibitarna i det kokande vattnet, när dom flyter upp till ytan är de klara. Ta dem direkt från vattnet och lägg i pannan med pesto. Låt också lite kokvatten får följa med, sväng runt allt till en krämig konsistens.
Lägg upp i en djup tallrik. Dra några varv med svartpepparkvarnen och toppa gärna med lite nyriven peccorino.