Mattias tipsar! Preppa dagen före Baka petit-chouerna. Strax före servering Värm på petitchouerna i ugnen och klicka i fyllningen. Förenkla! Byt ut petit-chouerna mot små bitar av smörstekt ljust surdegsbröd.
Petit choux deg - ca 60 stycken (de som blir över går bra att frysa)
1,25 dl vatten
1,25 dl mjölk
110 g smör
1 tsk strösocker
1 tsk salt
160 g vetemjöl (drygt 2,5 dl)
4 ägg
Fyllning
100 g löjrom
0,5 dl crème fraîche
Gör så här
Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från plattan, häll ner allt mjöl och blanda kraftigt med en träslev till en homogen deg.
Sätt kastrullen på plattan igen och rör vidare ett par minuter tills det är en fast deg. Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter.
Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Lägg över smeten i en spritspåse och låt vila i kylskåp i minst 1 timme.
Värm ugnen till 220 grader. Spritsa ut, eller klicka ut om du inte har en sprits påse, små bollar om ca 2 cm i diameter. Om de blir toppiga, blöt ett finger i vatten och tryck ner den lilla toppen.
Ugnsbaka petit-chouerna ca 12 minuter tills de är genomgräddade och fått fin färg. Tar du ut dem för tidigt sjunker de ihop.
Dela petit-chouerna och klicka i crème fraiche och löjrom, lägg på locket. Dekorera eventuellt med