Petits choux med Kalixlöjrom, rödlök och dill

Petits choux med Kalixlöjrom, rödlök och dill
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Petits choux med Kalixlöjrom, rödlök och dill

10 ingredienser

Elegant förrätt till nyår där du kan förbereda dina petit chouxs för att sedan enkelt montera dem vid servering. Garanterat uppskattat hos gästerna!

Hela Catarinas nyårsmeny hittar du här!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 ägg
  • 0,5 krm salt

Tillbehör

  • 160 g Kalix löjrom
  • 2 dl smetana, spritsad
  • 1 rödlök, fint hackad
  • färsk dill
  • ev citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180-190 grader. Koka upp vatten och smör tills smöret smält helt. Rör i mjölet. Vispa kraftigt.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och rör först i ett helt ägg. Knäck sedan nästa ägg i ett glas, vispa upp och addera hälften av ägget i smeten. Ta i en nypa salt och rör till en jämn och tjock smet.
  3. Fyll upp en spritspåse med smeten (med eller utan tyll, funkar även utan). Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa 8-9 petits choux.
  4. Grädda i 25 minuter. Kika emellanåt i ugnen. Blir de väldigt mörka, sänk temperaturen (ugnar kan vara så olika). Ta ut de gyllene petit chouxerna och låt dem svalna helt på galler.

Servering

  1. Dela petit chouxerna så att man får lite mindre ”lock” än underdel (ungefär som en semla).
  2. Spritsa på smetana (syrad grädde), lägg på en rejäl klick Kalixlöjrom och strö över fint hackad rödlök. Toppa med en kvist dill och eventuellt en citronskiva. Smaklig förrätt!