Pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs, äppelkräm, citronfänkål och rostade hasselnötter

Pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs, äppelkräm, citronfänkål och rostade hasselnötter
Foto: Frida Wismar
Sofia Henriksson
Sofia Henriksson

Pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs, äppelkräm, citronfänkål och rostade hasselnötter

24 ingredienser

"Min finalförrätt och en av pusselbitarna som gjorde att jag kammade hem vinsten i Sveriges Mästerkock. Vilken lycka! Elegant nyårsentré eller när du vill charma vännerna på helgmiddagen!" / Sofia

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 50 g smör
  • 1 msk olja
  • salt

Citronfänkål

  • 1 fänkål
  • 1 citron, pressad
  • 2 msk äppelmust
  • salt

Inlagt äpple

  • 1 äpple, gärna granny smith
  • 1 citron, pressad

Äppelmajonnäs

  • 2 äpplen, gärna granny smith
  • 1 citron, pressad
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 rapsolja
  • salt
  • peppar

Äppelkräm

  • 2 svenska äpplen
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl äppelmust
  • ev salt

Gör så här

Citronfänkål och inlagt äpple

  1. Skiva fänkålen och äpplet fint, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i en skål med pressad citron, äppelmust och en nypa salt. Rör om då och då. Lägg äppelskivorna i en annan skål och täck med pressad citron.

Äppelmajonnäs

  1. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Tillsätt pressad citron och socker. Koka tills äpplena är mjuka.
  2. Mixa ägg, senap, vinäger och socker i en bunke med stavmixer. Tillsätt samtidigt oljan. Om majonnäsen blir för tunn, fyll på med mer olja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg äpplena i en ny bunke tillsammans med cirka en halv deciliter av majonnäsen. Mixa och smaka av med mer salt och peppar, eller med mer majonnäs.

Äppelkräm

  1. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen och socker i en stekpanna och hetta upp tills sockret börjar karamelliseras i pannan. Tillsätt äppelmusten och koka tills all vätska nästan är borta. Mixa med stavmixer och salta eventuellt lite.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr panna och finhacka dem. Hetta upp olja i en panna och stek pilgrimsmusslorna 30–60 sekunder per sida. Lägg i smöret och ös musslorna.

Upplägg

  1. Gör tre klickar med äppelmajonnäs och tre lite mindre klickar med äppelkräm på vardera tallrik. Lägg små högar av citronfänkål mellan och två pilgrimsmusslor per tallrik. Lägg på två äppelskivor och toppa med rostade hasselnötter.