En förrätt till nyårsmenyn signerad Tommy Myllymäki! Pilgrimsmusslor med avokadokräm, limemarinerad gurka, frasiga sesamkex, forellrom och en vinägrett på brynt smör. Sagolikt!
Börja med kexet och lägg ut vårrulledegen, så mycket som ryms, på bakplåtspapper. Bryn 100 g smör och när det är brynt, pensla arken och toppa med sesamfrön och lite flingsalt. Spara resten av det brynta smöret till vinägretten. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 5 minuter. När de är frasiga är de klara, kan gå snabbt så håll koll. Ta ut och bryt i mindre bitar till servering.
Avokadokräm
Skala och dela avokadon och mixa helt slät tillsammans med limeskal och limejuice från 1,5 lime, gärna i en blender. Smaka upp med olivolja och salt. Låt vila.
Marinerad gurka
Skala gurkan och skär i små tärningar, cirka 1x1 centimeter. Marinera i juice från 0,5 lime.
Vinägrett
Blanda skalet från 1 lime och saften 0,5 lime i det brynta smöret. Blanda ner soja och värm på försiktigt till servering.
Servering
Håll sallad och krasse fint till servering genom att plocka bladen och lägg i kallt vatten.
Ta bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslan. Gnid in dem i olja och salt och stek hastigt väldigt varm panna och låt vila på skärbrädan. Dela sedan på mitten och börja lägga upp rätten.
Klicka ut avokadokrämen, fortsätt med den marinerade gurkan, toppa med rom och bitar av sesamkexen. Fortsätt med vackra salladsblad och krasse.
Avsluta med den brynt smör vinägrett som är allt som är varmt på tallriken. Så rätten går utmärkt att förbereda fram tills dess att vinägretten slås på pilgrimsmusslorna.