Potatis- och löksoppa med variation

Potatis- och löksoppa med variaton
Foto: TV4
Lotta Öström
Lotta Öström

Potatis- och löksoppa med variation

Av: Lotta Öström

Från: Nyhetsmorgon

24 ingredienser

Lotta Öströms krämiga och gräddiga potatis- och purjolökssoppa. Välj att toppa med något av de tre förslagen i receptet.

Ingredienser

  • 8 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 tsk chilifrukt, hackad
  • 1 l grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk färsk timjan
  • chiliflakes
  • cayennepeppar
  • olja

Topping alt 1 - Örtolja

  • 1 kruka färsk persilja
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 dl olja
  • salt
  • brödkrutonger

Topping alt 2 - Fisk

  • 250 g torskrygg
  • 70 g grönkål

Topping alt 3 - Rom och färskost

  • olja
  • dill (pulver/ krydda)
  • 4 tsk färskost (t ex philadelphia)
  • 4 tsk löjrom
  • 1 kvist dill
  • citronskal, finrivet

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skär i bitar. Fräs potatis, lök, purjo och chilin lätt i en gryta med en skvätt olja.
  2. Häll på buljongen och låt sjuda ca 20 min eller tills potatisen känns mjuk.
  3. Tillsätt timjan och mixa med en stavmixer. Rör ner grädden och låt sjuda ett par min.Smaka av med chiliflakes och cayennepeppar.

Topping 1 - Örtolja

  1. Mixa de färska örterna och vitlöken med oljan tillsätt en nypa salt. Ringla oljan över den varma soppan. Toppa med brödkrutongerna.

Topping 2 - Torsk och grönkål

  1. Gnid in grönkålen med lite olja och salta lite lätt sätt in i ugnen ca 225 grader tills de känns krispiga.
  2. Skär fisken i kuber och salta lite lätt. Lägg ner fisken i den varma soppan och låt stå ett par min. Fisken blir klar på den tiden. Ös upp i tallrikar och garnera med lite grönkålschips.

Topping 3 - Färskost och löjrom

  1. Skär lös roten från purjolöken. Forma de smala rötterna till små nystan och fritera dem i olja.
  2. Lägg upp nystanen på hushållspapper strö över dillpulver och låt svalna.
  3. Häll upp soppan i tallrikar och garnera med de friterade nystanen och en färskost samt en klick löjrom. Toppa med dillkvist och riv över rivet citronskal.