Potatis- och ostpaj med dill

koket.se
Potatis- och ostpaj med dill
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Potatis- och ostpaj med dill

18 ingredienser

1 h 15 m

Filodegspaj med vällagrad ost, färskpotatis, dill och brynt smör. Perfekt som middag eller som ett inslag på buffén.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250 g filodeg
  • 50 g smör
  • 500 g färskpotatis
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 msk rapsolja
  • 200 g vällagrad ost
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 knippe dill
  • salt
  • peppar

sallad

  • 70 g spenat (eller rucola)
  • 100 g romansallad
  • 0,33 gurka

dressing

  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk senap
  • 1 msk yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i saltat vatten i 8 minuter. Dela dem halvor när de har
  2. svalnat något.
  3. Använd en form med avtagbar botten. Smörj kanterna med lite olja och lägg bakplåtspapper i botten.
  4. Smält smöret och låt det brynas lätt. Lägg ungefär 5 lager filodeg omlott i formen och pensla med det
  5. brynt smöret mellan varje lager. Låt degen hänga över kanten!
  6. Skiva löken och stek den mjuk i rapsoljan. Vispa ihop äggen med mjölken och lite salt. Hacka dillen
  7. och riv osten grovt.
  8. Blanda potatisen, löken och hälften av osten i en bunke och lägg sedan allt i formen. Strö över dillen
  9. och häll på äggstanningen. Strö över den sista osten och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
  10. Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
  11. Dela gurkan, kärna ur den och skiva i halvmånar. Hacka romansalladen grovt. Blanda gurkan med salladen och droppa på dressingen precis innan servering. Ät salladen med pajen och njut!