Potatissallad med picklad rabarber och pressgurka

Potatissallad med picklad rabarber och pressgurka
Foto: TV4
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Potatissallad med picklad rabarber och pressgurka

23 ingredienser

Sommarens härligaste sallad med smaker från hela trädgården - pressgurka, svartvinbärsblad, rabarber, färskpotatis och sockerärtor.

Ingredienser

portioner

Picklad lök och rabarber

  • 1 dl ättika
  • 2 dl rörsocker
  • 3 dl vatten
  • 10 svartvinbärsblad
  • 1 rödlök
  • 1 stjälk rabarber

pressgurka

  • 1 minislanggurka
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika
  • 1 dl vetten
  • 2 msk strösocker
  • 1 kruka persilja

Potatissallad

  • 15 färskpotatisar
  • 15 sockerärtor

vinägrett

  • 1 msk senap
  • 1 msk crème fraîche
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 stjälk dragon, finhackade blad
  • 0,25 gul lök, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Dag 1

  1. Ta fram en ren och steril burk.
  2. Koka upp ättika, råsocker och vatten. Ställ åt sidan.
  3. Skär ner rabarbern i små bitar och strimla rödlöken. Lägg rabarbern och rödlöken i burken tillsammans med svartvinbärsbladen. Slå över lagen och låt dra över natten.

Dag 2

  1. Skär gurkan på längden och skrapa ur kärnorna. Hacka ner gurkan i 1 cm halvmånar och salta en tsk salt. Rör runt tills det vätskar sig och låt dra i ca 1 timme.
  2. Blanda 2 msk ättika, 1 dl vatten och 2 msk socker och rör ut, slå över gurkan och blanda i en kruka hackad persilja. Låt dra i ytterligare 1 timme.
  3. Låt potatisen sjuda mjuk och blanchera sockerärtorna lite snabbt i kokande vatten. Låt svalna.
  4. Dela potatisen på mitten och lägg den i en skål tillsammans med sockerärtorna.
  5. Fiska upp rabarber, svarta vinbär och lök från burken. Skär rabarbern i lagom stora bitar, tänk på att de är ganska syrliga så inte för stora bitar. Skär svartvinbärsbladen tunt, tunt i strimlor. Lägg över rabarbern och vinbärsbladen i salladen men använd bara ca 3 msk rödlök. Det som blir över kan ligga kvar i burken.
  6. Fiska upp gurkan sin burk och lägg i salladen.
  7. Blanda samman alla ingredienser till vinägretten i en skål. Slå vinägretten över salladen och rör runt. Salta och peppra igen om så önskas.
  8. Strössla över ätbara blomsterblad om du önskar. Klar!