Pulled pork-macka deluxe

NYHET
Pulled pork-macka deluxe
Foto: Catarina König
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Pulled pork-macka deluxe

22 ingredienser

4 h

Pulled pork, dragen gris, draget fläsk, sliten karré – kärt barn har många namn. Det finns också många sätt att tillaga rätten på. Här en variant på den klassiska ”Dagobert-mackan” eller en ”steak sandwich”.

Ingredienser

portioner

Pulled pork

  • 0,5 kg fläskkarré
  • 2 dl vatten

Glace

  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 dl vatten
  • 1 gul lök, i klyftor
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Chipotlemajonnäs

  • 1 äggula, rumsvarm
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger (eller champagnevinäger)
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 2 krm chipotlepulver
  • 1,5 dl neutral olja

Tillbehör

  • 4 baguetter (mellanstora)
  • bladspenat
  • tomat, skivade
  • färsk koriander

Gör så här

Pulled pork

  1. Blanda alla ingredienser till glacen i en kastrull och låt sjuda till en simmig sås under lock i cirka 25 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Häll vatten i botten och täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen mitt i ugnen och tillaga köttet till cirka 85 grader innertemperatur, det tar 3–4 timmar.
  4. Låt köttet svalna något. Riv isär det sedan med två gafflar. Lägg tillbaka köttet i formen och häll över glacen.

Majonnäs

  1. Blanda ihop äggula, dijonsenap, vinäger, salt, svartpeppar och chipotlepulver i en skål.
  2. Vispa sakta i oljan, för hand, först droppvis och sedan i en tunn stråle.

Servering

  1. Värm bröden i ugnen. Bygg upp mackan med tillbehör, kött och chipotlemajonnäs. Toppa med koriander.

Dryckestips!
Louis Jadot Santenay Nr 77493

Tvättäkta Bourgogne från växtläget Santeney. En fruktig och lättare pinot med härlig kryddighet. Häll upp i stora kupor och servera till ljust kött. Prisvärt från den dyra vinregionen Bourgogne.