Räkcheesecake med kavring, dill och stenbitsrom

räkcheesecake med kavring och stenbitsrom
Foto: TV4

Räkcheesecake med kavring, dill och stenbitsrom

Av: Richard - Öland

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

Matig cheesecake men fantastiska smaker från dill, räkor och stenbitsrom!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 250 g kavring (eller annat mörkare bröd)
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 400 g färskost
  • 3 dl crème fraîche (34 %)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 burk stenbitsrom (eller röd caviar)
  • 500 g räkor med skal
  • 2-3 msk färsk dill, finhackad
  • 1-2 msk citronsaft, nypressad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 1 ägg
  • skalade räkor
  • dill

Gör så här

  1. Mixa brödet i mixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter (cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.
  2. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop crème fraiche och philadelphiaost.
  3. Finhacka löken och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.
  4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
  5. Garnera med räkor, ägg och dill.