Räksoppa med chili och cognac

NYHET
koket.se
Räksoppa med chili och cognac NM
Foto: TV4
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Räksoppa med chili och cognac

16 ingredienser

30 min

"Räksoppa är en väldigt enkel och bra rätt för att ta tillvara på rester från ett fredagsmys med räkor. Ta vara på räkskalen dagen efter eller spara dem i en plastpåse i frysen." /Nils Molinder

Se Nils Molinder laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g räkskal (eller soppräkor)
  • 1 morot, skalad och tärnad (stor)
  • 0,25 rotselleri, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, skalad och tärnad
  • 20 cm purjolök, strimlad
  • 1 röd chilifrukt, hackad med frön
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk cognac (eller armagnac)
  • ev idealmjöl (eller majsstärkelse till redning)
  • 0,5 dl olja (eller en klick smör till stekning)
  • salt
  • peppar

Servering

  • ev skalade räkor

Gör så här

  1. Tärna och strimla grönsakerna i tärningstora bitar.
  2. Fräs grönsakerna och chili i olja eller smör i en stor kastrull tillsammans med tomatpuré.
  3. Häll i räkskalen och låt allt fräsa runt ordentligt tills all vätska kokat bort.
  4. Tillsätt cognac, vin samt vatten och låt sjuda i ca 4 minuter.
  5. Häll på grädden och låt koka i 10-15 minuter.
  6. Sila soppan genom en fin sil eller duk. Pressa ur skalen noga.
  7. Smaka av soppan med salt och peppar. Red den eventuellt till önskad konsistens.

Servering

  1. Servera eventuellt soppan med skalade räkor.