Risotto med kantareller och brynt mandelsmör

POPULÄRT
koket.se
Risotto med kantareller och brynt mandelsmör
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Risotto med kantareller och brynt mandelsmör

15 ingredienser

35 min

Risotto på Jennies vis med massor av smak från kantareller och dill toppad med en brynt smör med sötmandel. Och kom ihåg att det är rörandet och en jämn tillförsel av buljong som är hemligheten bakom en riktigt god och krämig risotto.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Risotto

  • 400 g kantareller
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 350 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
  • 50 g smör, kallt
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 msk neutral rapsolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 75 g smör
  • 0,5 dl sötmandel, grovt hackad
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
  2. Koka upp buljong och varmhåll den.
  3. Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
  4. Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
  5. Lägg hälften av kantarellerna i riset.
  6. Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
  8. Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.