Rödbetsflan med getostkräm

getostflarn emd rödbetor
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Rödbetsflan med getostkräm

14 ingredienser

1 h

Underbart frasigt flan med salt getostkräm och söta rödbetor. Perfekt som tillbehör på buffén eller som enkel vardagsmiddag!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 förp smördeg, färsk, utkavlad (gärna glutenfri)
  • 1 ägg

Topping

  • 500 g rödbeta (gärna i olika färger tex röd, gul, polka)
  • 2-3 msk olivolja
  • salt

Getostkräm

  • 400 g getost, kantfri
  • 2 msk honung
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 2 dl matyoghurt (eller crème fraiche)

Till garnering

  • 2 msk flytande honung, t ex oregano, timjan eller basilika
  • svartpeppar, nymalen
  • flingsalt
  • färska örter (tex oregano, timjan eller persilja)
  • 1 dl pinjenötter, rostade

Gör så här

  1. Mixa ihop ost, honung och vitlök. Häll i yoghurt eller crème fraiche och vispa ihop.
  2. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter. Häll av och gnid av skalet under rinnande vatten. Låt kallna.
  3. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt. Sporra en ca 1 1⁄2 cm bred kant runtom smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min eller tills flanen är genomgräddad och fått fin färg. Låt kallna.
  4. Skär betorna i tunna skivor, varje färg/sort för sig. Klappa de röda rödbetorna med hushållspapper, så att de inte färgar av sig lika mycket. Blanda de röda rödbetorna med 1 msk av oljan, salta.
  5. Blanda de gula och polkabetorna med resten av oljan. Salta. Bred ut getostkrämen över smördegen, spara kanterna. Lägg på rödbetsskivorna. Ringla över honungen. Peppra.
  6. Garnera med flingsalt och örter. Servera med pinjenötter.