Röding med kantareller och brynt sesamsmör

POPULÄRT
koket.se
röding med kantareller och brynt sesamsmor
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Röding med kantareller och brynt sesamsmör

20 ingredienser

40 min

Magiska smakkombinationer i Jennie Walldéns lyxiga vardagsmiddag med röding, kantareller och brynt sesamsmör.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g rödingfilé, med skinn

Mos

  • 900 mjöliga potatisar (king edward)
  • 2,5-3 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0,5 krm riven muskotnöt
  • salt
  • peppar

Brynt sesamsmör

  • 150 g smör
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk rostade sesamfrön, gärna både vita och svarta
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Kantareller

  • 1 l kantareller, små fasta
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 125 g sockerärtor, delade på diagonalen
  • 1 knippe dill
  • 1 citron, i klyftor
  • sesamfrön, rostade
  • olja, att steka i

Gör så här

  1. Börja med att göra mos. Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Häll på mjölk på potatisen och låt börja puttra.
  2. Tryck till potatisen med en avstängd elvisp, sätt sedan på vispen och vispa till ett fluffigt mos. Rör till sist ner smöret och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
  3. Pensla rödingen med lite smält smör, salta och peppra. Baka i 125 grader ugn i ca 15 minuter.
  4. Bryn smöret till såsen tills det doftar kola. Dra av från värmen och lägg i tunt skivad salladslök, 1 riven vitlöksklyfta, rostade sesamfrön, sesamolja och soja. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna tills den ryker. Häll i lite olja och lägg i kantareller, låt brynas lätt. Lägg i vitlöksskivor och låt ge smak till svampen, vänd runt.
  6. Lägg i sockerärtor och låt fräsa med i någon minut. Salta och peppra, dra av från värmen.
  7. Servera rödingen med det fluffiga moset, det brynta sesamsmöret och kantareller samt sockerärtor.
  8. Toppa med små dillkvistar, sesamfrön och citron som var och en får pressa över sin tallrik.