Rostad tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

Från Sverige Rostad tomatsoppa med vitlöksbröd
Foto: Köket.se

Rostad tomatsoppa med ostgratinerat vitlöksbröd

16 ingredienser

60 min

Värmande och lättlagad tomatsoppa som får en extra god smak när grönsakerna rostas i ugnen. Servera gärna med ett ostgratinerat vitlöksbröd.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • 1 kg tomat (Från Sverige)
  • 6 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 2 rödlökar (Från Sverige)
  • 2 palsternackor (Från Sverige)
  • 2 msk olivolja
  • 25 g smör (Från Sverige)
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt
  • peppar
  • ev 1 tsk strösocker (Från Sverige)

Servering

  • 1 baguette
  • 50 g smör (Från Sverige)
  • 1 klyfta vitlök (Från Sverige)
  • 2 dl prästost, riven (Från Sverige)
  • 1 kruka färsk basilika (Från Sverige)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär tomaterna på hälften eller i kvartar. Skrubba och skär ner palsternackorna i mindre bitar. Skala och skär löken i mindre klyftor och skala vitlöksklyftorna, men lämna dem hela.
  3. Lägg alla grönsaker i en stor ugnsfastform, klicka över smör och ringla över olivolja.
  4. Ställ in formen i ugnen ca 40-45 minuter eller tills allt har fått en fin rostad yta.
  5. Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  6. Ta ut grönsakerna ur ugnen och lägg ner i kastrullen med buljongen. Låt koka ihop någon minut och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker.
  7. Halvera baguetten och dela i 6-8 delar. Blanda smör med vitlök och bred ut på baguetter. Strö över den rivna osten och gratinera i ugnen i 5-10 minuter, tills de fått fin färg.
TIPS!
Fler tips och recept Från Sverige!
Svenskmärkning pizza

Fler tips och recept Från Sverige!

Läs mer om Från Sverige-märkningen och inspireras av goda recept på svenska råvaror.

Läs mer